Monday, April 16, 2012

Pemberian Madu pada Kanak-Kanak Bawah 12 Bulan, boleh kah?









Seringkali juga aku ditanya, apakah antara amalan-amalan biasa aku bila bab pemakanan anak ni. 

Ekceli, takde apa yg spesifik pon. 
Cuma Wawan jela kena jaga sebab dia belum cukup setahun.
 Dalam dok jaga tu, Wawan udah ada alergik. Takleh makan telo. Asal makan je, naik bintik-bintik kat muka. Haih!

Oni lak senang. Semua boleh je.
 Cuma aku jaga la bab masin dan manis tu. TAde la suma takleh makan. Sian anak aku. 
Eskrim, cokelat tu bagi je. Kopok je tak bleh. Tu pun sebulan 2 kali je kot buleh makan eskrim. 


Cuma, bebaru ni aku disound oleh sorang akak ni bila dia datang umah aku tengok ada botol-botol madu. 
Dia tanya sapa yg makan madu ni..

Aku cakap le, aku memang makan madu. Oni makan madu dan Wawan pun makan madu. 


"Iskk........Wawan kan belum setahun (walaupun nampak macam setahun dah..) Mana buleh bagi makan madu?"


AKu tetiba cam errrrrrrrrrrrrrrrrrr..................... "Yeke?"

Siyes tatau. HEHHEEE..




Maka, aku pun membuat la sedikit 'kajian' menggunakan khidmat GOOGLE. 
Zaman skang besh. Ada Google je, dah le amik PHD. KAn?


Why Babies Should Not Eat Honey - When is Honey Safe for your Baby?

A commonly asked question when it comes to foods for infants is about giving babies honey. Honey should never be given to a child under the age of 12 months old.
In fact, The American Academy of Pediatrics advises that honey should not be added to food, water, or formula that is fed to infants younger than 12 months of age. This technically, applies even to honey in baked or processed food goods. The AAP statement says "Raw or unpasteurized honey (Infants younger than 12 months should avoid all sources of honey)". AAP Pediatric Nutrition Handbook

There are many who feel that honey is really not a danger to babies because in one form or another, honey has been given to babies well under the age of 12 months old. There are many cultures that continue to give babies honey almost from birth and incorporate it early into baby's diet. We have outlined a few facts about Honey and the possible risk to babies. While we may be overly conservative and caution against giving a baby under 12 months of age honey, we recommend that you thoroughly discuss this with your pediatrician.

Does Honey Contain Botulism?

Honey may contain botulism spores which can lead to botulism poisoning. There are some areas of the country (United States) where the possible contamination of honey with botulism spores is higher due to the soil. Soil contains botulism spores/bacteria and the flora that bees use to feed on grows in that soil. Also, disturbed soil containing the spores may directly settle upon hives for example - and thus the spores themselves could contaminate the honey as well. Honey is mostly consumed in raw form and is typically not pasteurized, sterilized or radiated. Even pasteurized honey can contain botulism spores and should be not be given to children under the age of 12 months. (http://www.eatwelleatsafe.ca/pathogens/botulism.htm)

Adults can handle a small amount of botulinium spores easier than babies.

In adults, the amount of botulism spores ingested (if any) from honey is really quite negligible because we have mature intestines. The intestines of an adult contain enough acids to counteract the production of toxins the botulism bacteria produce. Once an infant reaches the age of 1 year or older, their intestines have a balance of acids that help destroy and fight off any toxins that the botulism bacteria produce.

Can My Baby Eat Baked Goods With Honey?

The botulism spores can only be killed by the high heat which can be obtained in a pressure canner. The toxin (that is produced in anaerobic conditions) can only be destroyed by boiling (OSU Botulism FAQs). So technically, honey is not safe for infants even in cooked form such as in baked foods like breads. Botulism spores will NOT be destroyed during and under household cooking methods and temperatures.

Are Corn Syrup and Molasses Safe for Baby Under age 12 months?

Corn syrup, and even molasses, may also contain these spores; these items are typically NOT processed and pasteurized either. If someone recommends corn syrup to alleviate constipation, try another method (See Infant Constipation article). While the incidence of botulism poisoning in infants via contaminated honey is very very rare, you should use your own judgment and comfort level when making the decision to introduce honey to your baby's diet.

Is Maple Syrup Safe for Baby Under age 12 months?

Maple syrup comes directly from inside the maple tree. It is the sap of the maple tree that creates maple syrup and contamination with botulinium is almost impossible. The method of making syrup from the maple sap involves intense boiling, for prolonged periods of time. The spores are not known to thrive under these boiling conditions. In fact, boiling is one of the ways that botulism spores are killed. The risk of botulism from maple syrup is virtually non-existent and maple syrup is considered safe. However, there are some pediatricians who will say that maple syrup is not good for those under 1 year of age; please be sure to ask your pediatrician about offering your baby maple syrup!

Link


Ok.. Inilah hasil dapatan aku. Sebenarnya ada banyak, cuma yang aku paham yang versi mat saleh je. Yang versi bahasa Melayu plak, banyak bahasa Indonesia. 

Kalau Google versi Bahasa Melayu, banyak yang disagree JANGAN bagi MADU kat BABY ni. BAnyak yang tanya "APSAL TAK BLEH??"


Well....


These are the reasons why some of us were fighting like mad over MADU untuk baby:


MAdu memang terbukti banyak khasiatnya seperti yang tertulis di dalam Al-Quran. 
Even Rasulallah sendiri amat suka dengan madu.


Nabi Muhammad SAW bersabda:
"Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasehat
Al-Qur'an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

"Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".


"Sebaik-baik minuman ialah madu karena dia dapat mengkonsentrasikan hati
dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".

"Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai
obat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda:
"Madu adalah obat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia
dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".


Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:
"Rasul saw sangat menyenangi madu".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:
"Biasakanlah dirimu memperoleh dua obat yaitu meminum madu dan membaca
Al-Quran".



Tapi, ado jugak yang membidas.... "tidak pulak dinyatakan baby dibolehkan makan madu. Hadis ni suma untuk orang dewasa jek.."



Ok.. bila masuk soklan cemtu, aku takmo la komen lebih-lebih tambah-tambah lagi kat dalam blog ni. 


Tepuk dada tanya selera. 


Sapa yang suka boleh try.
 BAgi aku, personally aku yakin madu memang ciptaan Allah kepada hamba-Nya dan madu ni sangatlah magical. 
TAk reti la aku nak explain tapi aku dah rasa sniri hikmat madu tu, baik pada diri aku dan anak-anak aku sniri. 

Bagi yang breastfeed sepenuhnya, amalkan minum madu sesudu sehari. 
Boleh campur ngan air suam. Sebab sifat madu ni memang berat dan panas. 
Jadi, air ni meringankan sikit madu tu. Madu boleh memperbanyakkan susu dan khasiat terlalu banyak untuk diceritakan.


KAlau yang tak breastfeed plak, tidak digalakkan lah bagi setengah sudu apatah lagi sesudu. Agak-agak patut lah ye.


Antara khasiat madu yang diketahui:

  • menguatkan daya ingatan
  • mengeluarkan lendir dan kahak (ni khas untuk baby kecik yg tak reti buang kahak.)
  • memanaskan badan
  • menguatkan daya ketahanan badan 

Asalnya dulu yang boleh terbagi Oni madu bila satu hari Oni kena demam sampai batuk. Jumpa Dr Ling, dia bagi Oni neb. Kali kedua pegi amik neb, aku terjumpa satu pakcik ni. Dia pesan soh aku try bagi Oni minum 2 atau 3 titik madu, campur dengan air suam. Sehari sekali. Alhamdulillah.... Itulah kali terakhir Oni gi neb sampai la lani. 

Dan Mak lak pesan, calit sedikit madu pada jari telunjuk kanan. 
Selawat dan kemudian suap jari yang ada madu tu ke dalam mulut anak. 
Biar kena lelangitnya. Amalkan setiap hari
. Dan amalan itulah yang aku masih buat. TAk banyak pun aku calit. Tak sampai sesudu pun. CIkiiiiiitttt je. 
Tapi, amalan tu ada hidden agenda katenye. Jari telunjuk ibu menyentuh lelangit anak adalah untuk BONDING. 
Buat dengan penuh kasih sayang. Dan ia akan mengeratkan hubungan ibu dan anak sampai ke besar. 


Ekceli, cara tu leh je buat ngan apa pun. Orang kata, suap nasik pakai tangan pun, anak makan dari tangan ibu kan? 
Tapi, ada ke orang suap nasik anak sampai sentuh lelangit anak tu? Ado? 


Buleh juga nak buat tips tu pakai coklat cadbury. 
Tapi.... elok ke cekelet tu?
 Bagus ke? 

Itulah pasalnya digunakan MADU.
 Sebab, Madu bersifat manis, tapi tidak memudaratkan. Bahkan, ia ubat segala ubat. Dan budak memang sifatnya suka makanan manis. JAdi, win-win situation lah kan. 


Nak kata Oni ngan Wawan excellence dengar kata aku tu, awal sangat kot. 
Tapi, buat jela. TAk rugi pon.


Kajian pasal larangan madu takleh diberi kat baby ni maybe ada agenda tersendiri. Ingat tak artikel pasal SOYA yang aku tulis dulu?

Tidak mustahilkah kita dimomokkan dengan ketakutan MADU oleh pengkaji sains kerana mereka tidak mahu kita mendapat manfaat besarnya sejak bayi? 

Just pandangan peribadi je. KAlau takmo bagi, takyah le. Tengok jugak madu apa nak bagi tu. Skang ni dah ada banyak processed honey. Itu pun buleh. Tapi, kalau ada campuran-campuran lain selain madu, kot kang baby lak elergik. Tapi, rasanya madu kat Malaysia ni selamat dan enak even diambil terus dari pokok tualang. 

Wawan dulu tahnik pakai madu. BAlik tu tahnik lagi pakai kurma lak. 
Tu la pasai manehh je anak aku. 

Baca juga berkenaan Infant Botulism dan forum lain tentang MAdu dan Bayi.




Anda bebas memberikan opinion. Sharing is caring okeh.




Photobucket

2 comments:

Aliah Nuqmans said...

akhirnye dah ade update page makbed kat wall aku. i miss u makbed.. kih3 geli ketiak..

x salah pon bagi madu.
orang mkata madu ni panas. sebab tu boleh bersihkan lendir dalam badan.
haku bagi sikit gak kat afiq. sebab tu die payah gak nak demam. kalo budak len demam sebulan sekali, die demam 3 bulan sekali. ok dah tu.

yang penting kite jaga kuantiti nye da ckop.. ;)

Anonymous said...

Tertarik tulisan puan. Sy baru kajian tentang madu. Nak kongsi petikan dari;
http://www.medscape.com/viewarticle/586662_6
....However, a recent study conducted in Al Khafji National Hospital in Saudi Arabia has suggested this recommendation be reevaluated for multiple reasons. First, not all samples of honey tested positive for C botulinum spores in previous studies, and in their study, none of the 221 samples tested positive.[19,21] Secondly, 75.8% (n = 549) of the mothers interviewed for their study reported feeding bee honey to their infants (1525 infants) at least once by the age of one with no subsequent reports of botulism-related illness.[21] Finally, the majority of research has not specified whether the type of honey being tested was processed or unprocessed. Only two studies have discovered C botulinum specifically in processed honey, which disallows a recommendation of processed honey as a safe source.[19,22]